Lilia złotogłów

Bulwy, cebulki, kłącza » Lilie

Cena:16.00
10

 

Lilia złotogłów (Lilium martagon ) –gatunek bylin z rodziny liliowatych  

Występuje w Europie i Azji . W Polsce  jest rośliną rzadką, częściej spotykana jest w Sudetach i Karpatach

Rośliny osiągają wysokość od 40-150cm łodyga ich jest sztywna naga lub owłosiona,  nie rozgałęziona w górnej części czasem purpurowo nakrapiana,

Liście podłużne, lancetowate całobrzegie, szerokie na 2 - 5 cm, są wyraźnie unerwione. Ustawione na łodydze skrętolegle, tworzą zwykle 2–4 nibyokółki.

Kwiaty barwy od jasno-różowej do ciemno-purpurowo nakrapiane, w liczbie od trzech do dwunastu, osadzone są na długich, łukowato zwieszających się szypułkach roślina wytwarza liczne nasiona  które  rozwiewane są  najczęściej przez wiatr

 

W części podziemnej jest owalna, złotożółta cebula , złożona z licznych łusek (stąd nazwa "złotogłów").

Kwiaty  lilii zapylane są tylko poprzez  owady długo-trąbkowe  motyle dzienne i nocne  dzienne i nocne

 Roślina kwitnie od końca czerwca do połowy sierpnia. Zwabia owady nie tylko dużymi i barwnymi kwiatami, ale również zapachem. Szczególnie intensywnie pachnie wieczorem i nocą. Jeśli jednak z jakichś powodów (np. długotrwała zła pogoda) nie dojdzie do zapylenia krzyżowego to  roślina dość łatwo może zapylić się własnym pyłkiem i również wytworzyć nasiona, jednak gorszej jakości.

Często rozmnaża się wegetatywnie (w hodowli amatorskiej) za pomocą cebulek powstających u nasady starej cebuli (nieliczne), a w ogrodnictwie głównie z sadzonek  łuskowych.

Najlepszym stanowiskiem dla lilii są miejsca słoneczne i lekko zacienione , ale cebula rośliny musi  być w cieniu (to znaczy że na rabacie z liliami dobrze jest posadzić niskie nie kwitnące roślinki  które zapewnią cień cebulom i tym samym ochronią je ,i zabezpieczą ziemię przed nadmiernym nagrzewaniem   lub po prostu rabatę z liliami wysypać korą )

Gleba w jakiej je sadzimy powinna być  przepuszczalna, żyzna (zasobna w składniki pokarmowe ) i dobrze spulchniana . 

W Polsce roślina objęta jest całkowita ochrona .

Ciekawostka:     Dawniej jej cebulki uchodziły za przysmak w każdej postaci: surowej, gotowanej i pieczonej.